joi, 12 martie 2009

AKON



Biografie:

Akon s-a nascut pe data de 16 aprilie 1977 in Statele Unite, dar si-a petrecut o parte a copilariei in Senegal, pana cand familia lui s-a stabilit definitiv in New Jersy (Statele Unite).

Numele sau real este incredibil de lung: Aliaune Damala Bouga Time Puru Nacka Lu Lu Lu Badara Akon Thiam, conform wikipedia.org. Pe site-ul artistului, apare doar Aliaune Akon Thiam.

In New Jersy, Akon a descoperit pentru prima data hip-hop-ul si lumea infractorilor, ajungand la inchisoare pentru furt de masini. Timpul pe care l-a petrecut in arest, l-a folosit pentru a-si lucra ideile muzicale. Dupa ce a fost eliberat, a continuat sa compuna si a inceput sa inregistreze, reusind astfel, in anul 2004, sa lanseze albumul sau de debut `Trouble`. Acesta include piese care au avut mare succes, precum `Locked Up`, `Lonely`, `Bananza (Belly Dancer)`, si `Ghetto`. `Locked Up` a ajuns in Top 10 US si in Top 5 UK. `Ghetto` a devenit hit radio, dupa ce a fost remixata pentru a include versuri ale legendarilor Notorious B.I.G. si 2Pac.

In 2005, a scos pe piata single-ul `Lonely`, piesa ce a ajuns in Top 10 US si numarul 1 in Australia, UK si Germania. De curand el a capatat si mai multa popularitate pentru o colaborare cu Young Jeezy la piesa `Soul Survivor` si cu Eminem la melodia `Smack That`, care se afla in prezent pe locul 7 in Topul Billboard Hot 100.

Pe data de 12 decembrie 2006, artistul a lansat cel de-al doilea album din cariera sa, intitulat `Konvicted`.

Akon a produs si a scris toate piesele de pe `Konvicted` mai putin una. Pe album mai apar Eminem, Snoop Dogg, Styles P (care a colaborat cu artistul si la albumul `Trouble`). `Konvicted` incearca sa pastreze un echilibru intre mesajele cu ecou `in strada`, originalitate pe partea de productie si bunul simt, rezultatul fiind unul dintre cele mai curate si mai bine lucrate albume ale acestei perioade.

Pe parcursul carierei sale, Akon a calatorit peste tot in jurul lumii si a colaborat, ca artist sau producator, cu nume ca Young Jeezy, R. Kelly, Obie Trice, Elton John, Daddy Yankee, Gwen Stefani, sau Lady Black Mambazo. Propriul sau label `Konvict Music` produce artistii T-Pain sau Rozonda `Chilli` Thomas (fosta componenta TLC).



Fotografii:
Free Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.usFree Image Hosting at www.ImageShack.us


Niciun comentariu: